Dent-A-Lux Fogászat Kecskemét Dent-A-Lux Fogászat Kecskemét
Fogászat,
Fogszakorvosi rendelő
Hírek, érdekességek

MŰTÉT NÉLKÜLI IMPLANTÁCIÓ. Előnyök, hátrányok.

Huszonhét éve dolgozom fogorvosként és szájsebészeti ellátásokkal, fogimplantátumok beültetésével, csontpótlással. Jó ideje Kecskeméten, a Dent-A-Lux Fogászat szakmai vezetőjeként, korábban Szegeden, az akkori Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Fog- és Szájsebészeti Klinikáján. Azon szerencsések közé tartoztam, akik külföldön is tanulhattak, Európa egyik leghíresebb egyetemén, a leuveni Katolikus Egyetem fogorvosi szakán Belgiumban. Ahol abban az időben kezdték a műtét nélküli implantáció technikáját kifejleszteni. 


A kicsi, ám annál lelkesebb csapat a helyi Materialise nevű, főként számítógépes CAD CAM alkalmazásokra szakosodott cég volt. Az eljárást „Simplant” -nak hívták. Lényege, hogy a páciensről CT felvétel készült, aminek alapján a fogbeültetés, a fogimplantátum helyzete pontosan megtervezhető volt. Ennek segítségével speciális sablon készült. Ez került operációkor a páciens szájába és biztosította, hogy a fogimplantátum pontosan abba a pozícióba kerüljön, ahogy meg lett tervezve. Ennek csaknem 30 éve és az akkori szárnypróbálgatásból lett az ún. „guided surgery”, irányított sebészet, vagyis a fogimplantátumok számítógéppel készített sablonnal történő beültetése. Az új eljárásban rejlő potenciál mind a szakemberek, mind a páciensek figyelmét felkeltették. Sajnos, nem minden visszásság nélkül. A technikát hirdető reklámok ugyanis gyakran alapoztak a páciensek operációtól való félelmére és igyekeztek ebből anyagi hasznot kovácsolni azzal, hogy műtét nélküli implantációt ígértek. Ez azonban nem mindig volt megvalósítható.

 
Akkor volt igazán gond, amikor a pofonegyszerűnek hirdetett technikát végző orvos nem rendelkezett kellő tapasztalattal. Ő is és a tájékoztatása alapján a laikus páciens is elhitte, ezzel a technikával a fogbeültetés csupán annyi, mint lukakat fúrni és betekerni a fogimplantátumokat. Az egyszerűnek mondott beavatkozásról azonban gyakran operáció közben derült ki, hogy mégsem az. Hagyományos műtéti tapasztalat és kellő szakértelem hiányában azonban nem mindig sikerült jól megoldani a fellépő nehézséget. Ez pedig sok sablonos fogbeültetés sikertelenségének volt az oka. Az akkori éllovasnak számító svéd fogimplantátum gyártó és a technikát kitaláló Materialise közt bírósági perig is fajultak a dolgok, Düsseldofban, 2006-ban.


Mi akkor az igazság? A műtét nélküli implantáció hazugság? Természetesen, nem. Ha és amennyiben megfelelő a csontkínálat, a páciens állcsontja a tervezett fogbeültetés helyén elég széles és magas, a kívánt fogimplantátum behelyezhető. Számítógépes sablonnal és hagyományos műtéti eljárással egyaránt. Felmerül azonban, hogy fölösleges költséggel minek terhelni a pácienst? Hiszen egy számítógépes műtéti sablon nem olcsó. Ha a páciensnek ez külön nem kívánsága, hagyományos operációs technikával is tökéletesen elvégezhető a fogbeültetés. A korszerű érzéstelenítő anyagoknak köszönhetően és megfelelő szakértelemmel: teljesen fájdalmatlanul! 


De akkor mikor, kinek és mire jó a számítógépes sablonnal irányított fogbeültetés? Talán meglepően hangzik, de legkevésbé a műtét nélküli implantáció céljára. A Materialise Simplant technikája óta csaknem 30 év telt el. Mi, akik együtt fejlődhettünk ezzel a módszerrel, kitapasztalhattuk előnyeit-hátrányait. Nem véletlen, hogy a kezdeti „implantáció műtét nélkül” kommunikáció mára szakmailag és jogilag is aggályossá vált. Hiszen olyat állítani, ami nem garantálható, legenyhébb esetben is megkérdőjelezhető.  Időközben a számítástechnika, a CT technológia és a sablonokhoz használt anyagok és kialakításuk rengeteget fejlődött. Ebben különösen nagy érdeme van a mai világelső fogimplantátum gyártó svájci Straumann-nak. Speciális, számítógéppel tervezett és kialakított 3D nyomtatott sablonjaival az ér-idegképletek sérülése szinte 100%-ban elkerülhetők. Az általuk tökéletesített módszer kiváló hagyományos műtéti technikával kombinálva a beavatkozás pontosságának és a műtétek időtartamának lecsökkentéséhez. Olyan pácienseknek is ajánljuk, akiknek nincs megfelelő mennyiségű állcsontjuk a fogbeültetéshez. Azért, hogy a rendelkezésre álló csontot a fogimplantátum behelyezésekor minél inkább ki lehessen használni csökkentve ezáltal a drága csontpótlás szükségét. Bevált a sokimplantátumos ellátásoknál. Bár ezek zömében a hosszútávú sikeresség érdekében csontpótlás szinte mindig szükséges, a fogimplantátumok pontos és gyors pozícionálása még csontpótlással együtt is gyorsabb műtétet eredményez. Nem beszélve arról, hogy a műgyökerek optimális helyzete garantálható, ami a későbbi szép és tartós fogpótlás szempontjából elengedhetetlen.


Végül, de nem utolsó sorban. Fogbeültetés, fogimplantátum behelyezése előtt mindenképp érdemes tájékozódni. Hiszen nem olcsó beavatkozásról van szó, ami jól elkészítve, akár életre szóló megoldás lehet. Ellenkező esetben pedig nemcsak a pénztárcánk károsulhat. Bár a „Google a barátunk”, sajnos, az ott leírtak nem mindig felelnek meg a valóságnak. Az igaz-hamis kiszűrése laikusként pedig nem egyszerű feladat. Főként, mivel megtapasztalhattuk, jó kommunikációval sok minden eladható, amiről utólag kiderülhet, hogy a fele se igaz. Ezért száz szónak is egy a vége: szakmailag hiteles szakemberhez tanácsos fordulni.
 

Ha a cikk elnyerte a tetszését és úgy gondolja, hogy másnak is hasznos lehet, kérjük ossza meg! Mivel a FaceBook jelenlegi üzletpolitikája miatt az itt leírtak ún. egészségügyi információk és másképp nem terjeszthetőek. Köszönjük!

fogorvos, Kecskemét, fogászat, Dent-A-Lux, Dentalux, műtét nélküli implantáció, fogbeültetés, fogimplantátum, fogpótlás, Straumann © 2021. 10. 10., Dr. Kőhalmi Tamás   

 

 

 

Megosztás


Kapcsolódó cikkek

 

 

 

 

 

 


Auf Deutsch • In English

Equus Dent-A-Lux Kft. © 2020 | Adatvédelmi tájékoztató (250)