Dent-A-Lux Fogászat Kecskemét Dent-A-Lux Fogászat Kecskemét
Fogászat,
Fogszakorvosi rendelő
Fogbeültetés

CAD / CAM technika

ELŐKÉSZÍTÉS

A fogbeültetés első műveleteként a páciensről computer tomograph (CT) felvétel készül, amelynek alapján számítógéppel modellezni lehet a későbbi implantációt. Így anélkül, hogy akár a legkisebb beavatkozás is történne, meghatározhatjuk a műgyökerek ideális helyzetét és hosszát, hogy a páciens számára a legoptimálisabb fogpótlást lehessen elkészíteni.

CSONTFÉSZEK KIALAKÍTÁSA

A számítógéppel elkészített modell alapján un. sablon készül a fogbeültetés folyamatának következő lépéseként, amely az implantátum helyének megfelelően át van lukasztva. Ez a beavatkozás során a hiányt határoló fogakra vagy teljes fogatlanság esetén az ínnyel fedett állcsontra kerül. A sablon nyílása és a beleilleszkedő forgó eszközök kiképzése olyan, hogy a műgyökér csontfészkének kialakításakor a fúrók csak az előre meghatározott irányban és mélységig haladhatnak. Így a behelyezésre kerülő implantátum csak a számítógéppel megtervezett optimális pozícióba tud kerülni - anélkül, hogy a hagyományos műtéti technikához hasonlóan az ínyt fel kellene vágni. Mindez összességében rövidebb beavatkozást, ezáltal kisebb megterhelést, az íny minimális sérülése miatt pedig rövidebb és szebb gyógyulást eredményez.

IMPLANTÁTUM BEHELYEZÉSE

A fogbeültetés utolsó fázisában a véglegesre alakított implantátumfészekbe a műgyökeret becsavarjuk, majd a nyílását a gyógyulás idejére zárócsavarral fedjük. Optimális esetben azonban az is lehetséges, hogy az implantátumra akár azonnal vagy a beültetés után nem sokkal ideiglenes fogpótlás kerüljön. Ez attól függ, hogy a műgyökeret befogadó csont sűrűsége, így az implantátum terhelhetősége ezt lehetővé teszi-e. A hagyományostól eltérően a CAD/CAM technikánál mindez nem a szerencse kérdése, mivel a számítógépes CT analízissel mindez előre pontosan meghatározható. Így ideális esetben, a fogbeültetést követően a páciens új foggal távozhat a rendelőből.

Megosztás


Kapcsolódó cikkek

Auf Deutsch • In English

Equus Dent-A-Lux Kft. © 2020 | Adatvédelmi tájékoztató (56)