Dent-A-Lux Fogászat Kecskemét Dent-A-Lux Fogászat Kecskemét
Fogászat,
Fogszakorvosi rendelő
Fogimplantátum

CAD / CAM technika

ELŐKÉSZÍTÉS

A fogbeültetés előtt CT (computer tomograph) felvétel készül. Ennek alapján számítógéppel elkészíthető az állcsont térbeli képe. Megvizsgálhatjuk a magasságát, szélességét, vastagságát, hogy van-e elég keményszövet az implantáció helyén vagy csontpótlás szükséges. A fogimplantátum tervezett helyzetéhez képest pontosan láthatjuk a környező ér-idegképletek elhelyezkedését, így azok sérülése elkerülhető. A fogbeültetés teljes menete megtervezhető anélkül, hogy akár a legkisebb beavatkozás is történne. Meghatározhatjuk a fogimplantátum(ok) ideális helyzetét és hosszát, szükség esetén a csontpótlást, hogy a páciens számára optimális fogpótlás készüljön. Sőt! Ideális esetben, ha a fogimplantátum behelyezéséhez megfelelő a csontmennyiség, az implantáció műtét nélkül is elvégezhető ezzel a módszerrel.

Ahhoz, hogy a CT alapján tervezettek a szájban is megvalósíthatók legyenek, sablont kell készíteni. A sablon egy olyan eszköz, ami a szájban az ínnyel fedett állcsontra vagy a foghiányt határoló fogakra illeszkedik. A fogbeültetés helyén át van lukasztva. A lukban levő hüvely vezeti a fogimplantátum csontfészkének kialakításakor a fúrót, milyen mélyen és irányban haladjon. Az így elkészített furatba az implantátum pontosan a tervezett pozícióba kerül az állcsontba.

A sablon elkészítéséhez a szájképletekről (fogak, íny) lenyomatot kell venni. Ezt bedigitalizálva, a szájképletek és a CT alapján készített terv 3D képe számítógéppel összeilleszthető. Így elkészíthető a szájban pontosan illeszkedő sablon, amivel fogimplantátum(ok) CT alapján tervezett pozíciója pontosan kivitelezhető.

A sablon anyaga és kialakítása nagyon fontos. Rendkívül merevnek kell lennie, hogy a fogbeültetés során fellépő erőhatásoknak ellenálljon. Ellenkező esetben a fogimplantátum fészkének kialakításakor a fúró „félremenne”, ami egyrészt a műgyökér helyzetének pontatlanságat, másrészt akár a környező ér-idegképletek sérülését okozhatná. Azért, hogy ez még csak véletlenül se fordulhasson elő, nálunk a Dent-a-Lux (Dentalux) fogorvosi rendelőben kizárólag a világelső fogimplantátum gyártó svájci Straumann technológiája szerint nyomtatott 3D sablonokat használunk.

IRÁNYÍTOTT FOGBEÜLTETÉS (Guided Surgery)

A sablont szájba helyezve, a benne levő hüvelyek a fogimplantátum(ok) helyét kialakító fúrókat csak a terv szerinti mélységig és irányban vezetik. Így a furatba helyezett műgyökerek a tervezett pozícióba kerülnek az állcsontba. A módszernek számos előnye van. Az ellátás ideje a hagyományos fogbeültetési technikához képest lényegesen rövidebb. Minden előre tervezhető, a lehetséges szövődmények minimalizálhatók. A fogimplantátum(ok) helyzete optimális a fogpótlás szempontjából, esztétikailag és parodontológiailag tökéletes eredmény érhető el. A környező ér-ideg képletek sérülése elkerülhető. Megfelelő csontadottság esetén, akár „műtét nélküli implantáció” is elvégezhető. A rövidebb beavatkozás kisebb megterhelést, az íny minimális sérülése pedig rövidebb és szebb gyógyulást eredményez.

IMPLANTÁTUM BEHELYEZÉSE

A fogbeültetés utolsó fázisában a véglegesre alakított implantátum fészekbe a műgyökeret becsavarjuk, majd a nyílását a gyógyulás idejére zárócsavarral fedjük. Megfelelő csontadottság esetén a fogbeültetés után akár azonnal vagy nem sokkal később az ideiglenes fogpótlás is elkészíthető. Ilyenkor ún. azonnal terhelhető fogimplantátum szükséges. Ennek anyaga, formája jelentősen eltér a hagyományos műgyökértől és csontosodást gyorsító felszínnel rendelkezik. Ilyen a Straumann BLX Roxolid SLActive fogimplantátum, amit sokan a világ jelenlegi legjobbjának tartanak. Nem véletlenül. Hiszen ezzel a fogimplantátummal nemcsak fogeltávolítás után azonnal fogbeültetés végezhető, hanem a fogbeültetés után azonnal fogpótlás készíthető! A páciens fogbeültetés után akár azonnal új foggal távozhat a rendelőből. Ráadásul a világelső fogimplantátum gyártó svájci Straumann élettartam garanciájával.

A leírt tájékoztatás nem teljeskörű, a részletekkel kapcsolatosan kérjük, hívjon (+36-76-321-477) minket. Készséggel állunk a rendelkezésére!

 

Megosztás


Kapcsolódó cikkek

Auf Deutsch • In English

Equus Dent-A-Lux Kft. © 2020 | Adatvédelmi tájékoztató (56)