Dent-A-Lux Fogászat Kecskemét Dent-A-Lux Fogászat Kecskemét
Fogászat,
Fogszakorvosi rendelő
Rögzített fogpótlások

FÉM - KERÁMIA

Dent-A-Lux

Neve onnan ered, hogy a fogfelszínnel érintkező belső rész fémből van, melyet kívülről az esztétikus megjelenés érdekében kerámia borít.

Mivel a belső fémváz az, ami a fogfelszínnel találkozik, ennek minősége határozza meg az illeszkedési pontosságot, azaz azt, hogy az elkészült fogmű milyen tartós lesz. A fémváz alapján nem nemesfém-kerámia és platina-arany-kerámia változatot különböztetünk meg. Míg az előbbi olcsóbb, utóbbi lényegesen tartósabb. Esztétikai megjelenésükben számottevő különbség nincs, mivel ugyanazon technológiával készülnek.

Bár itthon manapság is, főként a nem nemesfém változat, a leggyakrabban alkalmazott korona és híd típus, nemzetközi mércével mérve hátrányai miatt egyik fém-kerámia fogpótlás sem számít ma már modern ellátásnak. Ennek legfőbb oka, hogy a megfelelő kozmetikai megjelenést biztosító kerámiaborítás és az elégséges stabilitást adó belső fémréteg számára viszonylag sok helyet kell hagyni. Ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha korántsem kevés fogállományt távolítunk el csiszolás során. Ráadásul e takarékosnak nem nevezhető beavatkozás után a korona teljes falvastagságához mérten a kerámiaréteg még mindig vékonyabb, mint a modern ellátások esetében, ezért esztétikai megjelenése is jóval elmarad azokétól. Ehhez járul még a nem nemesfém-kerámia változat anyagtani okokra visszavezethető illeszkedési pontatlansága, ami pedig a tartósságot befolyásolja hátrányosan.

Előnye: a nem nemesfém-kerámia változat kedvező ára.

Hátránya: sok foganyagot kell feláldozni csiszolás során, esztétikai megjelenése elmarad a modern megoldásokétól, a nem nemes fém-kerámia változat kevésbé tartós.

Megosztás


Kapcsolódó cikkek

Auf Deutsch • In English

Equus Dent-A-Lux Kft. © 2020 | Adatvédelmi tájékoztató (26)